Összes oldalmegjelenítés

2011. március 20., vasárnap

TeaBolondulaT.

Tea? Jöheeet! Imádom. 
Szerintem a világ egyik legeslegeslegfinomabb innivalója.
Télen? a legjobb... mikor hazaérsz fáradtan a munkából az iskolából, egy meleg fürdőt veszel, bebújsz az ágyba és egy nagy nagy meleg teát iszol egy hatalmas nagy bögrével.
Nyáron? egyszerűen fel frissülsz tőle! Gondolj csak bele, nem kell megvenned a drága üdítő italokat. Kifőzöl egy gyümölcs teát,megvárod még kihűl berakod a hűtőbe és egy frissítő teát ihatsz.
Ebben a rovatban teákat, kedvenc teáimat, tea specialitásokat mutatok be nektek.

Legyen szó a teakultúráról  is egy kicsit :
A teaivás gyakran társasági esemény. Szokás teát nap közben is inni, különösen reggel, az élénkítő hatása miatt: teofillint és  koffeint tartalmaz. Nagy-Britanniában és Írországban a tea nem csak az ital neve, de a késő délutáni könnyű étkezést (uzsonnát) is így hívják, még akkor is, ha tea helyett sört, almabort vagy gyümölcslevet isznak. Gyakran (Anglián kívül) ezt high tea-nek nevezik, az angol high tea viszont egy esti étkezést jelent; a kifejezés valószínűleg onnan származik, hogy az étkezés a „nagy asztalnál” történt  vagy pedig a nappaliban gyakori kisebb asztalnál.
 
A tea specialitások,amit otthon is bátran kikell próbálni:
 
1.
Tea-Puncs.
Hozzávalók: 5 dl fekete tea, 2,5 dl narancslé, 1 evőkanál édes vörös desszert bor, 3-4 szem szegfűszeg, 4 evőkanál cukor, 1 citrom leve, kevés reszelt gyömbér, 1 rúd fahéj, 1 dl rum. 

Elkészítése:
1 A fekete teát készítsük el a szokott módon. 5 dl teához 2 teáskanál fekete tea vagy 2 teafilter kell. Ajánlott fekete tea fajták: Ceylon, Darjeeling, Assam.
2 Ezután nincs is más dolgunk, mint az összes hozzávalót beletenni egy nagy edénybe, felforralni, majd leszűrni.


2.
Forró áfonya Tea. 
Hozzávalók: 3 l víz, 30 dkg vörös áfonya, 40 dkg barna cukor vagy 30 dkg gyümölcscukor, 2 citrom és 2 narancs leve, 12 egész szegfűszeg,  egy kis fahéj ízlés szerint. 

Elkészítése:
Keverjük össze a vizet az áfonyával egy nagy lábasban, és melegítsük forráspontig, majd vegyük lejjebb, és főzzük 30 percig közepes lángon. Majd adjuk hozzá a narancs és citrom levét, a szegfüszeget és a fahéjat. Fedjük le és főzzük még 1 órán át. Igazi téli tea lesz belőle.


 
3. 
Narancsos fűszeres tea

Hozzávalók: 2 teáskanál (vagy 2 teafilter) Ceylon fekete tea,  5 dl víz, 2 narancs,  4 szem szegfűszeg, 1 fahéj, 2 evőkanál méz. 

Elkészítése:
1 Adjuk a fűszereket a forrásban lévő vízhez, és forraljuk 4 percig, majd adjuk hozzá az egyik narancs kifacsart levét és a mézet.
2 Tegyük a teát gy teáskannába, szűrjük rá a fűszeres vizet és hagyjuk öt percig állni.
3 A másik narancsot - héjastól - szeleteljük vékonyra  és osszuk szét a csészékben, majd erre a narancságyra öntsük rá a forró teát. 






Hmmm...Hát remélem megkívántátok ezeket a finom teákat.
Nos és akkor bemutatom a kedvenc teáimat:
1. Rooibos Tea!


 2.Zöld Tea!


3.Citromfű tea!



4.Kamilla Tea!



5.Bodza Tea!


Ezeket a Teákat megtalálhatjátok Gyógynövény boltokban,hipermarketekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése